luni, 21 februarie 2011

Alte idei inovatoare de folosire a peturilor de la compania elvetiana Recycline




Casa din peturi




Sticlele din plastic pot înlocui cu succes cărămizile din argilă, pentru coacerea cărora se ard cantităţi mari de lemne. Cine are răbdare să „culeagă“ mii de PET-uri de la depozitele de deşeurile poate folosi ca material alternativ pentru construirea unei locuinţe atipice. 


Casele din deşeuri din plastic au devenit un nou trend în materie de arhitectură alternativă. O familie din Honduras, America Centrală, a folosit 8.000 de PET-uri pentru construirea unei locuinţe ecologice. În felul acesta, groapa de gunoi din apropierea gospodăriei a „scăpat" de 12 metri cubi din suprafaţă.





 

Suport pentru lumanare ambientala

 
Tot ce avem nevoie sunt: sticlele goale PET 2L, 1L, foarfece, lama, cleşti, riglă, materiale decorative si accesorii (alegerea ta),de exemplu, pagina de revista, imprimare imagine de calculator.







 
Tăiaţi partea de sus a sticlei de 1L, apoi partea de mijloc a celeilalte sticle de 2L si o indoiti sub forma care doriti, de exemplu cubica cum va fi in acest exemplu.






 
Există mai multe tehnici decorative se poate picta, desena, inveli cu diverse decoratiuni in functie de spatiul unde va fi utilizat; eu il voi decora cu o pagina de revista. In urmatorul passe lipeste partea de sus a sticlei de 1L in interiorul mijlocului sticlei de 2L modelate, ca in imagine.


In final obtinem un asemenea obiect decorativ de toata frumusetea, deci de ce sa irosim aruncand la gunoi 2 peturi cand putem realiza cu ele foarte simplu si usor un asemenea obiect.

Sera din peturi

Sera din peturi

Produsele din plastic au devenit la ora actuala cele mai mari pericole pentru mediul inconjurator. Aruncarea deseurilor din plastic la cosul de gunoi este ceea ce face omul pentru a scapa de ele. Dar o solutie si mai buna este gestionarea acestor deseuri intr-o metoda creativa si utila. De exemplu, construirea unei sere numai din sticle de plastic reciclate. Aceasta este initiativa unor elevi americani de la liceul Clark Montessori din Cincinnati, Ohio.
La construirea serei, peste 1.000 de peturi de 2 litri au fost folosite numai pentru peretii acesteia. Intreaga structura a serei este mentinuta de o fundatie compusa numai din cauciucuri reciclate. Cu toate acestea criticii admira initiativa tinerilor de a gestiona deseurile intr-o maniera utila, insa sunt de parere ca nu a fost facut un bine prea mare mediului pentru ca deseurile din plastic si cauciuc sunt tot pe pamant, afectandu-l in continuare.

Panouri solare din peturi

Panouri solare din peturi

În 2002, brazilianul Jose Alano, un fost mecanic ieşit la pensie, a avut ideea construirii unui sistem de încălzire a apei pentru nevoile casnice, economisind astfel energia. De atunci, comunitatea din care face parte, micul orăşel Tubarao, a preluat ideea sa, mii de PET-uri fiind colectate de localnici pentru realizarea panourilor solare care au împânzit acoperişurile micii urbe. „Superecologia“, o revistă locală l-a remarcat pe Alano, popularizându-i invenţia datorită căreia, în scurt timp, a devenit o personalitate a regiunii. Fostul mecanic a permis oricui utilizarea casnică a invenţiei, cu interdicţia de a fi utilizată în scopuri industriale, iar autorităţile statului Santa Catarina l-au sprijinit prin popularizarea invenţiei şi prin donaţii de materiale reciclabile utilizate la confecţionarea panourilor. În cinci ani, mai multe mii de persoane au preluat invenţia, construindu-şi propriile panouri. Popularitatea invenţiei a depăşit în scurt timp graniţele statului. Astfel, în 2008 fuseseră confecţionate peste 6000 de încălzitoare solare în statul Parana. Invenţia brazilianului duce la o economie de energie de până la 30%, ca să nu mai vorbim de numărul mult mai mic al PET-urilor care ajung în natură, în regiune. Un sistem nu foarte complicat de realizat si intretinut, dar foarte economic.